Photoshootkilpailut 2023

Photoshootkilpailut 2023


Nekoconissa kilpaillaan cosplaykuvien parissa tuttuun tapaan Classic ja Technical -kategorioissa. Kuvakilpailuja tuomaroi etukäteen valittu tuomaristo. Kategorioiden tuomaristot valitsevat upeiden kuvien joukosta yhdet voittajat sekä jakavat yhdet vapaavalintaiset kunniamaininnat. Kilpailut on jaettu kahdelle päivälle.

Ilmoittautuminen

Kilpailuihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Ilmoittautuminen aukeaa 19.6.2023 klo 18 ja siitä tiedotetaan erikseen Nekoconin somekanavissa. Ilmoittautuminen on auki 30.6.2023 klo 23:59 saakka. Mikäli kisaajapaikat täyttyvät, voidaan ilmoittautuminen sulkea aiemmin kuin 30.6.2023 klo 23:59.

Kilpailuun osallistuminen ei vaadi läsnäoloa tapahtumassa. Tapahtumaan osallistuvat photoshoot-kisaajat eivät saa ilmaista sisäänpääsyä, vaan kisaajien tulee ostaa rannekkeet tapahtumaan. Tapahtumaan osallistuville photoshoot-kisaajille varataan istumapaikka cosplaykilpailuihin heidän kisakuvan kategorian mukaisena kisapäivänä.

Säännöt

 • Kilpailuun osallistutaan kuvaajan ja mallin/mallien yhteistyönä. Arvioinnin painotus on kuitenkin kuvaajan työskentelyssä.
 • Kuvalla, jolla kisaaja osallistuu kilpailuun, ei saa olla sijoittunut aiemmissa kilpailuissa. Kuvalla on kuitenkin saanut kilpailla aiemmin.
 • Kuvassa oleva(t) hahmo(t) voi(vat) olla peräisin mistä tahansa virallisesta lähteestä, kuten animesta, elokuvasta tai sarjakuvasta. Jos kuvassa on useampi malli, tulee mallien hahmojen olla peräisin samasta lähteestä. OC-hahmot eivät ole sallittuja.
 • Kilpailuun ei voi osallistua AI-generoidulla kuvilla. AI-generoitua materiaalia ei saa käyttää myöskään komposiittikuvissa.
 • Osallistumalla kilpailuun kuvaaja ja mallit hyväksyvät sen, että kilpailuun lähetetty kuva esitellään Nekoconin nettisivuilla sekä cosplaykilpailuissa tapahtuman aikana. 
 • Voittajakuvat sekä kunniamaininnan saaneet kuvat esitellään voittajakoosteessa nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.
 • Mikäli kisaaja saapuu paikan päälle Nekoconiin ja hänet palkitaan, palkittua kisaajaa valokuvataan lavaosuuden aikana.
 • Mikäli kuvaaja tai malli/mallit ovat alaikäisiä, tulkitaan cosplayvastaavalle lähetetty ilmoittautuminen siten, että sekä alaikäisellä kuvaajalla ja mallilla/malleilla on kilpailuun osallistumiseen huoltajan suostumus. 
 • Kisaaja voi osallistua vain yhteen kategoriaan ja lähettää siihen 2 kuvaa. Kisaaja voi sijoittua vain yhdellä kuvalla.
 • Kisaajan tulee lähettää kisakuvasta editoitu sekä editoimaton raakaversio, ja kertoa kuvaustilanteesta sekä editoinnista kirjallisesti.
 • Kuvan pitkän sivun tulee olla vähintään 2048 pikseliä pitkä.
 • Kuvat lähetetään pilvipalvelun kautta (esim Drop Box tai Google drive).

Kuvien nimeäminen

Editoimaton kuva: kuvaajannimi_kategoria_raaka.dng (dng/nef/cr2/editoimaton jpg)
Editoitu kuva: kuvaajannimi_kategoria_edit.jpg (tiedostomuoto jpg tai tiff)

Classic -kategoria  

“Perinteinen” kategoria, jossa kuvan tarinaa sekä teknisyyttä painotetaan yhtä paljon. Tämä kategoria sopii loistavasti myös aloitteleville kuvaajille. Classic-kategorian kisapäivä on lauantai (15.7.2023). Tuomarit kiinnittävät huomiota mm. seuraaviin asioihin: 

 • Kuvan valotus, sommittelu, rajaus, terävyys
 • Mallinohjaus
 • Kuvan tarinallisuus ja tunnelma
 • Lähdeuskollisuus

Technical -kategoria 

Technical -kategoriassa arviointi painottuu enemmän kuvien tekniseen puoleen. Kyseinen kategoria sopii kokeneille kuvaajille. Technical-kategorian kisapäivä on sunnuntai (16.7.2023). Tuomarit tarkastelevat kuvia läheltä ja tutkivat esimerkiksi metadataa ja histogrammia. Kisakuvan jälkikäsittely voi olla kevyttä tai “rankempaa” (esim. taikuus). Kuva voi olla myös komposiittikuva. Tuomarit kiinnittävät huomiota mm. seuraaviin asioihin:

 • Kuvaajan tekniset valinnat, sommittelu, rajaus, terävyys jne.
 • Kuvan valotus/valaisu
 • Mahdollisen erikoistekniikan toteutus (esim. long exposure)
 • Jälkikäsitteyn uskottavuus (esim. taikuuden editointi)
 • Mallinohjaus
 • Kuvan tarinallisuus ja tunnelma
 • Lähdeuskollisuus

Mikäli kilpailusta herää kysyttävää, voit olla yhteydessä cosplayvastaavaan (cosplay@nekocon.fi).