Järjestyssäännöt ja turvallisuus

Järjestyssäännöt ja käyttäytyminen

Luodaan yhdessä mukava ja ikimuistoinen Nekocon noudattamalla tapahtuman järjestyssääntöjä ja Suomen lakia.

Järjestyksenvalvojilla on oikeus poistaa pääsymaksua maksamattomat ja järjestyssääntöjä rikkovat tapahtuma-alueelta. Pääsymaksuja ei palauteta. 

Muistathan kunnioittaa kaikkien koskemattomuutta pyytämällä lupa ennen kuvan ottamista, halaamista tai pukuihin ja proppeihin koskemista. 

Ethän tuki kulkuväyliä kuvaamalla tai istuskelemalla/hengaamalla. Myös rappusissa istuminen on kielletty turvallisuuden takia.

Kanssakävijöiden ja työvoiman ahdistelu on tapahtumassamme ehdottomasti kielletty ja järjestyksenvalvojat voivat poistaa epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön tapahtumasta.

Mikäli koet olosi turvattomaksi tai epämukavaksi jossain tilanteessa, otathan viipymättä yhteyttä Häirintäyhdyshenkilöön tai Nekoconin infopisteeseen, josta sinut ohjataan eteenpäin.

Tapahtuma on päihteetön. Alkoholin ja muiden päihteiden tuonti tapahtuma-alueelle, sekä esiintyminen niiden vaikutuksen alaisena alueella on kiellettyä. Tupakointi on kielletty sisätiloissa sekä ulko-ovien läheisyydessä. Kielto koskee myös tupakan omaisia tuotteita, kuten sähkötupakkaa.

Aseet ja propit

Tapahtumapaikalle ei saa tuoda oikeita aseita eikä tuliaseita, jousiaseita, miekkoja, veitsiä tai muita lyömäaseita. Myös harjoitus-, metallijäljitelmä- tai ns. inert-aseiden tuominen ja käsittely tapahtumapaikalla on kielletty. 

Jos cosplay-asuusi kuuluu esim. aidon näköinen Airsoft-ase, tulee ase merkitä asiaankuuluvasti: Pistoolin piippu merkitään n. 2cm matkalta sekä kahvasta. Pidemmän aseen piippu merkitään n. 2cm matkalta sekä perä n. 3cm matkalta. Myös aseen suu on peitettävä.

Propit eivät saa olla valmistettu puuta kovemmasta materiaalista. Vaaralliset ja suuret propit on sisätiloissa liikuttaessa jätettävä narikkaan. Myös myyntipöytäsaliin, taidekujalle ja ohjelmasaleihin mentäessä suuret propit jätetään narikkaan. Asepropeilla ei saa aiheuttaa vaaraa tapahtuman kävijöille tai järjestäjille. Mikäli asuusi kuuluu suuri proppi tai ase ja haluat esimerkiksi valokuvata sitä, tulee valokuvaus suorittaa ulkona.
Mikäli proppisi vaatii erityisjärjestelyjä esim. cosplaykisaan osallistuessasi, ota yhteyttä cosplayvastaavaan cosplay@nekocon.fi. Yleisissä proppeja koskevissa kysymyksissä, ole yhteydessä turvallisuusvastaavaan turva@nekocon.fi.

Pukuilun etiketti Nekoconissa

Pukuilu on harrastuksena meitä kaikkia varten riippumatta siitä, millainen kukin on tai millä tavalla harrastaa pukuilua. Olipa kyseessä cosplay, fursuittaus tai muu pukuilu, jokainen ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin. Asiallinen käytös niin tapahtumassa kuin tapahtuman ulkopuolella sosiaalisessa mediassa tekee Nekoconista kaikille mieluisan kokemuksen. Muistathan siis nämä asiat viikonlopun aikana:

 • Jos käytät pukuhuoneita, siivoa omat jälkesi.
 • Älä vie suurikokoisia proppeja myyntipöytäsaliin, ohjelmiin tai taidekujalle.
 • Kysy lupa toisen henkilön (video)kuvaamiseen tai esim. proppien koskemiseen. Mikäli haluat julkaista kuvan, pyydä lupa myös siihen.
 • Jos pukuilija on esim. syömässä tai selkeästi pitämässä taukoa, pyydä hänestä kuvaa myöhemmin. 
 • Yleiskuvissa voi esiintyä kymmeniä henkilöitä, eikä heiltä kaikilta tarvitse pyytää lupaa (video)kuvan julkaisemiseen. On kuitenkin hyvä tutkia miltä kuvassa olevat henkilöt näyttävät ja pohtia haluaisitko itsestäsi julkaistavan sellaisen kuvan.
 • Muistathan että cosplayharrastaja ei välttämättä edusta esittämänsä hahmon tai sarjan luojan ajatusmaailmaa. Mikäli näet jonkun pukuilevan sellaista hahmoa tai sellaisesta lähteestä, josta et itse pidä tai se aiheuttaa sinulle epämukavan olon, voit jättää kyseisen pukuilijan huomiotta ja keskittyä oman coni viikonloppusi jatkamiseen hyvillä mielin.

Con-etiketti

 • Nekoconin häshtägejä tullaan valvomaan tapahtuman aikana ja sen jälkeen. Mikäli havaitsemme kiusaamista, syrjintää tai muuta sopimatonta sisältöä, siihen tullaan puuttumaan asianmukaisella tavalla.
 • Vältä voimakkaiden hajusteiden käyttöä tapahtumassa.
 • Älä tuki kulkuväyliä esim. kuvatessa. 
 • Hauskaa pitäessä volyymi saattaa aivan huomaamatta kohota hyvinkin korkeaksi. Muistathan siis huomioida volyymitason tapahtuman aikana.
 • Mikäli näet tai koet sopimatonta jai häiritsevää käytöstä, ota tarvittaessa yhteys tapahtuman infoon, järjestyksenvalvojaan tai häirintäyhdyshenkilöön.

Häirintäyhdyshenkilö

Tapahtumassa on häirintäyhdyshenkilö, joka tarjoaa tukea ja keskusteluapua häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille. Keskustelut häirintäyhdyshenkilön kanssa ovat luottamuksellisia ja häirintäyhdyshenkilöllä on vaitiolovelvollisuus.

Nekconin 2023 häirintäyhdyshenkilönä toimii Noora ”Nowaki” Rönkkönen. Häirintäyhdyshenkilöön voi olla yhteydessä tapahtuman aikana joko puhelimitse, tekstiviestillä tai Discordissa.

Noora ”Nowaki” Rönkkönen

Discord: Kowalski#0990

Puhelin: Ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa.