Järjestyssäännöt ja turvallisuus

Järjestyssäännöt ja käyttäytyminen

Luodaan yhdessä mukava ja ikimuistoinen Nekocon noudattamalla tapahtuman järjestyssääntöjä ja Suomen lakia.

Järjestyksenvalvojilla on oikeus poistaa pääsymaksua maksamattomat ja järjestyssääntöjä rikkovat tapahtuma-alueelta. Pääsymaksuja ei palauteta. 

Muistathan kunnioittaa kaikkien koskemattomuutta pyytämällä lupa ennen kuvan ottamista, halaamista tai pukuihin ja proppeihin koskemista. 

Ethän tuki kulkuväyliä kuvaamalla tai istuskelemalla/hengaamalla. Myös rappusissa istuminen on kielletty turvallisuuden takia.

Kanssakävijöiden ja työvoiman ahdistelu on tapahtumassamme ehdottomasti kielletty ja järjestyksenvalvojat voivat poistaa epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön tapahtumasta.

Mikäli koet olosi turvattomaksi tai epämukavaksi jossain tilanteessa, otathan viipymättä yhteyttä Häirintäyhdyshenkilöön tai Nekoconin infopisteeseen, josta sinut ohjataan eteenpäin.

Tapahtuma on päihteetön. Alkoholin ja muiden päihteiden tuonti tapahtuma-alueelle, sekä esiintyminen niiden vaikutuksen alaisena alueella on kiellettyä. Tupakointi on kielletty sisätiloissa sekä ulko-ovien läheisyydessä. Kielto koskee myös tupakan omaisia tuotteita, kuten sähkötupakkaa.

Mahdollisessa hätätilanteessa noudata järjestyksenvalvojien ja muun tapahtuman henkilökunnan ohjeita viipymättä. Musiikkikeskuksen hätäpoistumistiet on merkitty selkeästi kaikkien nähtäville.

Aseet ja propit

Tapahtumapaikalle ei saa tuoda oikeita aseita eikä tuliaseita, jousiaseita, miekkoja, veitsiä tai muita lyömäaseita. Myös harjoitus-, metallijäljitelmä- tai ns. inert-aseiden tuominen ja käsittely tapahtumapaikalla on kielletty. 

Jos cosplay-asuusi kuuluu esim. aidon näköinen Airsoft-ase, tulee ase merkitä asiaankuuluvasti: Pistoolin piippu merkitään n. 2cm matkalta sekä kahvasta. Pidemmän aseen piippu merkitään n. 2cm matkalta sekä perä n. 3cm matkalta. Myös aseen suu on peitettävä.

Propit eivät saa olla valmistettu puuta kovemmasta materiaalista. Vaaralliset ja suuret propit on sisätiloissa liikuttaessa jätettävä narikkaan. Myös myyntipöytäsaliin, taidekujalle ja ohjelmasaleihin mentäessä suuret propit jätetään narikkaan. Asepropeilla ei saa aiheuttaa vaaraa tapahtuman kävijöille tai järjestäjille. Mikäli asuusi kuuluu suuri proppi tai ase ja haluat esimerkiksi valokuvata sitä, tulee valokuvaus suorittaa ulkona.
Mikäli proppisi vaatii erityisjärjestelyjä esim. cosplaykisaan osallistuessasi, ota yhteyttä cosplayvastaavaan cosplay@nekocon.fi. Yleisissä proppeja koskevissa kysymyksissä, ole yhteydessä turvallisuusvastaavaan turva@nekocon.fi.

Pukuilun etiketti Nekoconissa

Pukuilu on meitä kaikkia varten tarkoitettu harrastus riippumatta siitä, millainen kukin on tai millä tavalla harrastaa pukuilua. Olipa kyseessä cosplay, fursuittaus tai muu pukuilu, ostettu tai itse tehty, jokainen ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin. Asiallinen käytös niin tapahtumassa kuin tapahtuman ulkopuolella sosiaalisessa mediassakin tekee Nekoconista kaikille mieluisan kokemuksen.

Huomioithan pukuilussasi sekä tapahtumamme järjestyssäännöt että seuraavat ohjenuorat:

 • Jos käytät pukuhuoneita, siivoa omat jälkesi.
 • Älä vie suurikokoisia proppeja myyntipöytäsaliin, ohjelmiin tai taidekujalle.
 • Kysy aina lupa toisen henkilön video- ja valokuvaamiseen. Mikäli haluat julkaista kuvan, pyydä erikseen lupa myös siihen.
 • Jos pukuilija on esim. syömässä tai selkeästi pitämässä taukoa, pyydä hänestä kuvaa myöhemmin. 
 • Yleiskuvissa voi esiintyä kymmeniä henkilöitä, eikä heiltä kaikilta tarvitse pyytää lupaa videon/valokuvan julkaisemiseen. On kuitenkin hyvä vilkaista, miltä kuvassa olevat henkilöt näyttävät ja pohtia, haluaisitko itsestäsi julkaistavan sellaisen kuvan.
 • Kunnioita toisen henkilön koskemattomuutta. Pyydä aina lupa ennen kuin kosket pukuun tai proppiin, etenkin jos kyseessä on sinulle tuntematon henkilö.
 • Muistathan, että cosplayharrastaja ei välttämättä edusta esittämänsä hahmon tai sarjan luojan ajatusmaailmaa. Mikäli näet jonkun pukuilevan sellaista hahmoa tai sellaisesta lähteestä, josta et itse pidä tai se aiheuttaa sinulle epämukavan olon, voit jättää kyseisen pukuilijan huomiotta ja keskittyä oman con-viikonloppusi jatkamiseen.
 • Ota huomioon pukusi soveltuvuus julkisille paikoille con-alueen ulkopuolella liikkuessasi. Jos pukusi voidaan tulkita esim. nykyaikaiseksi sotilasunivormuksi, ethän liiku täydessä varustuksessa vaikkapa kaupassa asioidessasi. 
 • Kaikenikäisten tapahtumaan sopimattomat puvut, kuten ns. ahegao-vaatteet, on Nekoconissa kielletty.

Con-etiketti

 • Nekoconin häshtägejä tullaan valvomaan tapahtuman aikana ja sen jälkeen. Mikäli havaitsemme kiusaamista, syrjintää tai muuta sopimatonta sisältöä, siihen tullaan puuttumaan asianmukaisella tavalla.
 • Vältä voimakkaiden hajusteiden käyttöä tapahtumassa.
 • Älä tuki kulkuväyliä esim. kuvatessa. 
 • Hauskaa pitäessä volyymi saattaa aivan huomaamatta kohota hyvinkin korkeaksi. Muistathan siis huomioida volyymitason tapahtuman aikana.
 • Mikäli näet tai koet sopimatonta jai häiritsevää käytöstä, ota tarvittaessa yhteys tapahtuman infoon, järjestyksenvalvojaan tai häirintäyhdyshenkilöön.

Mainonta tapahtumassa

Huomioithan, että mainostaminen esimerkiksi flyerein tai julistein on kiellettyä ilman erillistä kirjallista lupaa Nekocon ry:ltä. Tämä sisältää, mutta ei rajoitu, mainosten jättämisen tapahtuma-alueen tasoille, muiden myyjien osastoille tai taidekujalle sekä mainosten ja materiaalin jakamisen kävijöille oman myyntialueen ulkopuolella ilman erillistä lupaa Nekocon ry:ltä tai sponsorivastaavalta.

Muilta kuin tapahtumaan osallistuvilta ja myyntipaikan maksaneilta myyjiltä, yhdistyksiltä, henkilöiltä ja organisaatioilta kaikenlainen mainostaminen ja kaupustelu Nekoconin alueella on ehdottomasti kielletty, ja mainostavat tahot ja henkilöt voidaan poistaa tapahtumasta ja ranneke leikata. Lippujen hintaa ei tällöin palauteta.

Häirintäyhdyshenkilö

Tapahtumassa on häirintäyhdyshenkilö, joka tarjoaa tukea ja keskusteluapua häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille. Keskustelut häirintäyhdyshenkilön kanssa ovat luottamuksellisia ja häirintäyhdyshenkilöllä on vaitiolovelvollisuus.

Nekconin 2024 häirintäyhdyshenkilönä toimii Noora ”Nowaki” Rönkkönen. Häirintäyhdyshenkilöön voi olla yhteydessä tapahtuman aikana joko puhelimitse, tekstiviestillä tai Discordissa.

Noora ”Nowaki” Rönkkönen

Discord: Julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Puhelin: Julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Ensiapu

Tapahtumapaikalla on ensiapupiste. Löydät ensiapupisteen toisen kerroksen lämpiöstä, tarkkaamon ja konserttisalin vasemmanpuoleisten ovien välistä. (Kartta päivitetään lähempänä tapahtumaa)

Defibrillaattori
Maallikkodefibrillaattori eli elvytyslaite sijaitsee Kuopion Musiikkikeskuksen pääaulassa (Kuopionlahdenkadun sisäänkäynti) lipunmyynnin ja aulavastaavien palvelupisteen vieressä näkyvällä paikalla seinällä. Kuopion Musiikkikeskuksen defibrillaattori löytyy valtakunnallisesta DEFI.fi -tietokannasta sekä Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksesta. Tutustu Defi.fi -tietokantaan.

Tiesitkö, että sydänpysähdyspotilaan ensimmäinen auttaja on yleensä maallikko? Nykyaikaisten neuvovien maalikkodefibrillaattoreiden avulla myös sinä voit auttaa, sillä laite ohjaa käyttäjää. Sinäkin voit auttaa pelastamaan jonkun hengen.

Muista tämä, jos joku äkisti lyyhistyy tai makaa maassa:
1) Herättele, ravistele: reagoiko henkilö mitenkään?
2) Soita 112, kerro missä olet ja mitä on tapahtunut.
3) Aloita hätäkeskuksen ohjeiden mukaan paineluelvytys. Muista ”Staying alive” -painelurytmi.
4) Mikäli käytettävissä on defi kuten meillä, ota se laitteen opastuksen mukaisesti käyttöön. Defibrillaattorista ei ole kenellekään vaaraa – laite ei anna sähköiskua, ellei autettavalla ole kammiovärinää.