Terveisiä taidekujalta!

Terveisiä taidekujalta!

Taidekujavastaava Reetta ”Jelly” täällä terve! Toimin taidekujavastaavana tänä vuonna toista kertaa ja kesän Nekocon on minulle kolmas tässä roolissa. Jo ennen vastaavan pestiä olen kolunnut taidekujia ympäri Suomen taidekujalaisen roolissa ja minut löytääkin yleensä pöydän takaa nimellä FeelingJellyArts. Koska taidekujat ovat intohimoni sekä pöydän takana, että sen edessä, toivon kujavastaavana voivani tehdä sellaisia taidekujia, joilla sekä kujalaisilla, että kävijöillä on hyvä olla  ^ u ^ /

Tänä vuonna Nekoconin taidekujalla puhaltavat uudet tuulet monellakin tapaa. Haussa käytetään ensimmäistä kertaa virallista ensikertalaiskiintiötä, taidekuja hyppää uuteen sijaintiin ja sääntöjä on joiltakin osin selkeytetty. Toivomme näiden uudistusten rohkaisevan hakijoita, parantavan kujailijoiden kokemusta, helpottavan taidekujan löytymistä ja varmistavan kaikkien yhteisen viihtyvyyden.

Ensikertalaiskiintiöllä pyritään turvaamaan taidekujalaisten vaihtuvuutta. Haluamme conina olla helppo paikka ensikertalaisille niin kävijöinä, kuin muissakin osallistumisen muodoissa. Kiintiöllä pyritään valitsemaan sellaisia hakijoita, jotka ovat taidekujalla täysin ensimmäistä kertaa tai ensimmäistä kertaa Nekoconissa. Konkareidenkaan ei tosin tarvitse olla huolissaan. Kaikkiin kujalaisiin pätee edelleen samat valintakriteerit: nekomaisuus, teosten laadukkuus ja joukosta erottuvuus. Näistä Nekomaisuudella tarkoitetaan anime- ja manga painotteisuutta, nuorehkolle kohdeyleisölle sopivaa materiaalia, teeman mukaisuutta (2023 teema on Nostalgia) sekä kissamaisuutta. Koska emme kuitenkaan toivo taidekujallista samanlaisia taiteilijoita, nekomaisuutta tulkitaan melko löyhästi ja sen ulkopuoleltakin voi tulla valituksi.

Nekoconin taidekuja on totutusti löytynyt musiikkikeskuksen kellarin tanssisalista. Kesästä toiseen kujalaiset ja kävijät ovat joutuneet kärsimään salin kuumasta ja kosteasta ilmasta heinäkuun helteissä. Tänä vuonna ongelmaan on etsitty ratkaisua tuulettimien sijaan kujan sijaintia muuttamalla. Olemme saaneet käyttöömme upouusia tiloja musiikkikeskuksen naapuriin valmistuneesta taidelukio Lumitista. Suurimmat parannukset ovat varmasti tilojen valoisuus ja kovasti lupailtu ilmastointi. Samoissa uusissa tiloissa tulee sijaitsemaan myös muita kivoja toimintoja, eli taidekujalaiset eivät jää uudessa rakennuksessa paitsioon. Toivottavasti uudistus kannattaa!

AI-generoitu taide on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua ja useat tapahtumat ovat jo tehneet linjauksia. Myös Nekocon kieltää AI-generoidun taiteen myymisen taidekujallaan. Tämä kielto koskee kuvagenerointia, jossa kuva on kokonaan tai suurimmilta osin luotu käyttäen prompt -työkalua, joka pohjautuu kolmansien osapuolien kuvaresurssien hyödyntämiseen. Linjauksella pyrimme estämään tekijänoikeuksien alaisen materiaalin väärinkäyttöä, suojelemaan taiteilijoitamme ja kunnioittamaan heidän tekemäänsä työtä. Tapahtumamme kieltää myös muun suoran kopiomateriaalin myymisen, vaikka niihin liittyisi jonkinlaista käsityötä. Esimerkiksi läpi piirretyt teokset ovat tapahtumassamme kiellettyjä ja toivomme, että taiteilijat omistavat tekijänoikeudet myymiinsä tuotteisiin. Tämä ei poissulje fanitaiteen myymistä, se on jatkossakin sallittua kunhan taiteilijan oma kädenjälki näkyy teoksissa.

Taidekuja on taidekujaharrastajille ja monille tapahtumakävijöillekin conin kohokohtia, eikä suotta. Huikean hienon taiteen ihastelun lisäksi se on paikka jakaa ajatuksia taiteesta, suosikkisarjoista ja muista milloinkin päähän nousevista asioista tuttujen ja tuntemattomien kesken. Keskusteluissa kannattaa kuitenkin muistaa myös hyvät käytöstavat, sillä kujalaiset ovat tehneet aina parhaansa pöytänsä antimiin. Esimerkiksi negatiiviset kommentit taiteen laadusta ja hinnoista eivät kuulu kujalle. Toivon, että kujakokemus olisi kaikille, erityisesti meidän ensikertalaisille, positiivinen! 

Toivottavasti kesän tapahtumassa ei sada, taidekujalla ei läkähdytä puoli kuolleiksi ja kaikilla on hyvä henki ja mieli! Muista hakea taidekujalle 18.4. mennessä. Nähdään kesän conissa! 

Aurinkoisin terveisin,

Reetta “Jelly” Tiainen

Taidekujavastaava