Nekocon 2024 AMV-kilpailun tulokset

Nekoconin vuoden 2024 AMV-kilpailu käytiin lauantaina 13.7. Kisassa nähtiin taas aimo kattaus hienoja ja taidokkaasti editoituja videoita upeilta editoijilta. Kisassa jaettiin seitsemän palkintoa sekä yksi kunniamaininta. Palkintoja jaettiin seuraavissa kategorioissa: Nekoconin tämän vuoden teeman mukainen ”otukset ja kummajaiset”, kesään sopiva ”paras kesäinen” sekä ”yleisön suosikki”. Näiden lisäksi suoraan tuomaripisteillä ratkaistiin sijat 1–3.

Finaalin videokooste:

Palkinnot ja perusteet

Kunniamaininnan Kesäloman sabotaasi sai Millikiiturit – ”Iskä, mä yritän” seuraavin perustein:

Huumori on haastava taiteenlaji, ja tässä videossa siinä ollaan onnistuttu erittäin ansiokkaasti.

Videon tarinankerronta on selkeää ja hyväntuulista, ja toimii täydellisesti yhteispelissä biisivalinnan kanssa. Videomateriaalista on huolellisesti irroitettu klippejä, joista on rakennettu uusi narratiivi, joka toimii humoristisella tavalla jopa ristiriidassa alkuperäisen lähdemateriaalin kanssa. Omaperäisiä tekstilisäyksiä on käytetty maltillisesti ja toimivasti, kohderyhmää ja tyylinmukaisuutta miettien.”

Otukset ja kummajaiset -teemapalkinnon sai InaKitsune – ”A Glitch in the Loch Ness” tuomariperusteluin: 

”Yhteispelissä toimiva yhdistelmä kauhua ja jännitystä, sekä mukaansa tempaava draaman kaari. Efekteillä ja hienovaraisilla editointitekniikoilla tätä tyylinmukaista tunnelmaa on saatu vielä kiristettyä tavalla, joka kunnioittaa lähdemateriaalia. Videossa ”otus” on nostettu selkeään ja toimivaan päärooliin. Musiikin rakenne ja dynamiikka on otettu tarinankerronnassa ansiokkaasti huomioon. Kokonaisuus pitää katsojan jännityksen otteessaan koko videon ajan.”

Paras kesäinen -teemapalkinnon nappasi Elfeni – ”Journey” perusteluilla: 

”Mukaansatempaiseva video, jonka visuaalinen ilme vie katsojan suoraan kesän ytimeen! Se suorastaan hohkaa kesän lämpöä ja muistuttaa lapsuuden loppumattoman tuntuisista kesäseikkailuista. Onnistunut musiikin huomioon ottaminen saattelee katsojaa hellästi koko videon pituuden ajan. Videon loppu sai yhden tuomareista jopa kyynelehtimään kuin kesän loppu konsanaan.”

Kolmossijan nappasi Team Sähkösopimus – ”Tuhat volttia” perusteluilla:

”MEP-projekti kisavideona on melkoisen rohkea veto. Projektin muotoutuminen yhtenäiseksi videoksi vaatii monessa asiassa onnistumista. Tässä videossa virtaa yhtenäinen ja sulava flow. Videossa sekä nähdään että kuullaan uutta ja vanhaa. Lähdemateriaalivalinnat synkkaavat yhdessä niin kappaleen tarinan kuin versionkin kanssa. Videota kantaa vahvasti alusta loppuun yhtenäinen teema, ja kaikkien tekijöiden yhteinen linja säkenöi videosta läpi.”

Toiselle sijalle ylsi River Vixen – ”Teini-ikäiset omituiset otukset” perusteluilla: 

Videon lähteet ovat kuin luodut toisilleen, ja tämä video suorastaan taistelee ottaakseen tästä yhdistelmästä kaiken irti. Tarina on selkeä ja mukavan positiivinen. Klippien valinnassa on selvästi otettu huomioon biisistä niin rytmi, lyriikat kuin dynamiikkakin. Minimalistiseen editointitekniikkaan on hyvin upotettu kikkoja ja tekniikoita, jotka auttavat videota vetämättä huomiota itseensä. Video nostaa lähteen hahmokavalkadista taitavasti yksittäisiä tähtiä estradille, unohtamatta antaa koko kerholle tilaa esiintyä.”

Ensimmäisen sijan nappasi Joostice – “Europaparty” perusteluilla: 

”Video tekee suuren vaikutuksen teknisten taitojen käytöllä ja luovalla lähdemateriaalien hyödyntämisellä. Se suorastaan elää ja hengittää teokseen valitun musiikin kanssa erilaisten hahmojen ja tyylilajien kautta, ja sen väriloistosto on suorastaan silmäkarkkia. Video on täynnä tarkkaan aseteltuja yksityiskohtia, jotka yllättävät katsojaa ja pitävät tunnelmaa katossa. Kisassa oli monta videota, jossa käytettiin useita lähteitä. Tämä loisti sillä, että lähdemäärästä huolimatta kokonaisuus oli todella tiivis ja yhtenäisen tuntuinen. AniMix soitti ja halusi kadonneen lapsensa takaisin.”

Yleisöäänestyksessä annettiin kaikkiaan huikeat 184 ääntä, ja sen voiton nappasi Millikiiturit – ”Iskä, mä yritän” 42 äänen saaliilla. Tässä myös tilastojen nälkäisille yleisönsuosikki top 3:

Voittajien koostevideo:

Lopuksi, koska kaikkihan tunnetusti pitävät tilastoista, niin myös tuomariston pistelista löytyy alta.