AMV.fi:n kanssa yhteistyön lopettamisesta

AMV.fi:n kanssa yhteistyön lopettamisesta

AMV.fi:n lakkauttaminen on herättänyt monia kysymyksiä aktiivien kesken, joten haluamme hieman avata conien näkökulmasta tilanteeseen johtaneita taustoja. AMV.fi:n lopettamisesta päätti Säätöyhteisö B2 ry:n hallitus, mutta avaamme tässä kirjoituksessa miten tämä tilanne näyttäytyy Traconin, Desuconin, Nekoconin ja Tampere Kupliin näkökulmasta.

AMV-kilpailujen tuomaroinneista on esitetty vuosia väitteitä puolueellisuudesta ja muista epäselvyyksistä. Lähtökohtaisesti näistä on AMV-skenen ulkopuolelle – ja siten conijärjestäjille – näkynyt vain ns. “jäävuoren huippu”, esim. laajasti huomiota herättävät tweetit. Coneille tilanne on hyvin ongelmallinen, sillä kyseessä on kuitenkin aina kyseisen conin AMV-kilpailu, vaikka se olisi järjestetty yhteistyössä AMV.fi:n kanssa.

Torstain 14.7. jälkeen olemme tutustuneet näihin tuomarointiin liittyviin epäselvyyksiin ja niihin liittyviin julkisiin tai puolijulkisiin keskusteluihin. On tullut valitettavan selväksi, että tilanne yhteisössä on ollut paljon pahempi, kuin olemme aiemmin ymmärtäneet.

Näimme erityisesti AMV.fi:n aktiivien oman kommentoinnin tilanteissa merkittävänä, sillä yhteisön ylläpitäjien tulisi toimia ensisijaisesti rauhoittavana tekijänä, muistuttaa oikeista käytännöistä ja asiallisesta käyttäytymisestä sekä myös omalla esimerkillään suojata yhteisöä ja sen jäseniä. Nyt näin ei ole tapahtunut. Yhteisöllä tulisi olla selkeät toimintatavat ja -mallit siitä, miten epäkohtiin puututaan ja ne käsitellään. AMV.fi:llä ei vaikuta olevan tällaisia käytäntöjä, joiden tavoitteena on eri osapuolien tasavertainen kuuleminen ja asian selvittäminen. 

Tuomareihin ja vastaaviin kohdistuvat syytökset, epäselvyydet ja epäasiallinen käytös nimittelemällä, vihjailemalla ynnä muuten eivät ole missään nimessä hyväksyttävää käytöstä. Kilpailujen tuomarit ovat tapahtumien työvoimaa, ja missään työtehtävässä ei pidä sietää asiatonta kohtelua tai julkista ryöpytystä. Lisäksi yksittäisten henkilöiden yksityisyyttä loukkaava tai henkilöön menevä kommentointi julkisesti ei ole asiallista, emmekä voi tapahtumina tehdä yhteistyötä sellaisen yhteisön tai toimijoiden kanssa, joka ei kunnioita näitä periaatteita.

Epäasiallisesta kohtelusta voi lukea lisää työsuojelun nettisivuilta.

Lisäksi kannattaa tutustua tapahtumien periaatteisiin ja sääntöihin:
Traconin häirinnän vastainen linjaus
Desuconin yhdenvertaisuuslinjaus

Pyydämme anteeksi jokaiselta AMV-kilpailujen järjestämiseen osallistuneelta ja vastaavana tai tuomarina toimineelta, joka on joutunut kärsimään turvattomasta ilmapiiristä. Muistutamme, että tapahtumien häirintäyhdyshenkilöihin tai järjestäjiin voi olla yhteydessä, jos haluaa käsitellä tai tuoda tietoon omia kokemuksiaan tapahtumaan ja sen kilpailuihin liittyen, myös jälkikäteen.

26. heinäkuuta 2022

Tracon ry:n hallitus
Kehittyvien conien Suomi ry:n hallitus
Nekocon ry:n hallitus
Tampere Kuplii ry:n hallitus